Het hoofdkantoor van Aixam is gevestigd in Aix-les-Bains (Savoie) Frankrijk. De MEGA Tjaffer komt uit Chanas (Isťre) F waar zich de produktie-eenheid bevindt. In deze moderne fabriek wordt gebruik gemaakt van moderne produktiemethoden met continue controle op de kwaliteit.

Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting

De onderstaande foto links toont de opbouw van het geheel gegalvaniseerde chassis. Tussen de voorwielen is de ongewijzigde CitroŽn AX-mechaniek herkenbaar. De foto ernaast is een assemblage foto waar het kunststof gedeeltelijk gemonteerd is . De lijmtangen zijn duidelijk te zien, op deze manier kan het kunststof tijdens het drogen niet meer verschuiven. De voorruit-omlijsting, roll-bar achter en verbindingsstang vormen een solide geheel zoals te zien op de laatste foto.

Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting

In het begin is de carroserie van de Tjaffer een door en door gekleurde plaat van 80% polycarbonaat aangevuld met ABS. Deze plaat wordt aan de randen in een frame geklemd en aan boven- en onderzijde verwarmd. Is de plaat op de juiste temperatuur dan wordt de mal onder de plaat geschoven. De ruimte tussen de onderkant van de plaat en de mal is nu hermetisch afgesloten . Door het vacuŁm trekken van deze ruimte wordt het kunststof rustig tegen de bovenkant van de mal aangezogen. De plaat neemt nu de vorm aan van de mal. Met behulp van waternevel wordt de gevormde plaat afgekoeld zodat het weer hard wordt en van de mal kan worden genomen. De hele operatie duurt slechts 10 minuten. Na het wegnemen van de mal worden de overbodige stukken weggezaagd. De onderdelen die overblijven worden gecontroleerd en eventuele bramen worden verwijderd.
Op de linker foto zijn in de gevormde witte plaat reeds de carroseriedelen, oa dakpanelen en spatborden, van de Tjaffer te herkennen. De oranje robot snijdt op de rechter foto precies op maat het dashboard uit de plaat.

Klik op de foto voor een vergroting
Klik op de foto voor een vergroting

Het assembleren van de MEGA Tjaffer is voornamelijk handwerk. Met grote precisie worden de diverse kunststof delen aan het chassis gemonteerd. Vooral de pasvorm moet goed in de gaten gehouden worden, een kleine afwijking kan grote problemen in het latere gebruik geven.

Klik op de foto voor een vergroting
Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting

Aan het eind van de assemblagelijn rollen de MEGA Tjaffers van de "band" klaar voor de laaste en afrondende kwaliteitstest. Is deze goed doorstaan dan wordt de auto verzendklaar gemaakt. Alle kwetsbare delen worden beschermd tegen transportschade en daarna volgt de weg naar de klant.

Klik op de foto voor een vergroting
Klik op de foto voor een vergroting


Naar boven